La 17a edició de Terrània presenta un programa ple de novetats

Demostracions, tallers i exposicions omplen el programa del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc

30/09/2019

El cap de setmana del 27, 28 i 29 de setembre Montblanc celebra la dissetena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica. L'antiga església i el claustre de Sant Francesc tornarà a ser punt de trobada de ceramistes arribats d'Europa. Enguany n'hi ha 37: 14 de Catalunya, 7 de Suïssa (país convidat), 1 de Finlàndia, 10 de França, 3 d'Espanya, 1 de Bèlgica i 1 dels Països Baixos. A banda de l'exposició i venda de peces singulars a l'església de Sant Francesc, els visitants podran gaudir d'un ventall de propostes excepcionals i d'un ampli nombre d'exposicions paral·leles.

A la sala d'exposicions del claustre de Sant Francesc, en l'horari d'obertura de Terrània, es farà una mostra dedicada a Suïssa, país convidat enguany després de la República Txeca, Alemanya, Regne Unit i Països Baixos. Hi prenen part set ceramistes de Suïssa.

Les demostracions dels ceramistes participants al festival i els tallers tornaran a captar l'atenció dels visitants, en aquest cas al claustre de Sant Francesc. Tornarà el Joc de barrets, una activitat amb un format similar a una cursa de relleus en la que els ceramistes aniran elaborant entre tots peces que s'improvisaran sobre la marxa. Es farà espectacle a partir de la creació artística amb les aportacions personals de cadascun d'ells.
Una de les novetats d'enguany serà la realització d’un relleu de Sant Jordi que anirà a càrrec de l’escultura de Belltall Rebeca Muñoz i que es podrà veure els migdies de dissabte i diumenge.

També es farà per primera vegada una demostració de creació d’instruments ceràmics. Anirà a càrrec del ceramista argentí Hernán Vargas qui amenitzarà el vespre de dissabte amb l'espectacle central de Terrània 2019 Suena Barro. És podrà escoltar el concert que es realitzarà amb una orquestra integrada pels instruments ceràmics creats pel ceramista que a la vegada és qui interpreta les peces musicals. Serà el final pràctic a la demostració de confecció d’instruments que haurà fet durant el dia.

Els visitants poden involucrar-se plenament a partir de tocar el fang, crear peces, pintar-les i posar-les al forn. I, a més, poden endur-se-les. Van començar sent només per a infants i actualment tot tipus de públic hi participa. Per això hi tornarà a haver diversos tallers, com sempre, amb preus populars: infants entre 7 i 13 anys 2,00€ i adults 3,00€.

Una de les novetats d’aquest 2019 és el Taller de ceràmica a 4 mans. S’inclou dins el calendari d’activitats en família a Montblanc que va lligat al projecte TurisTIC en família finançat pel fons FEDER. La proposta consisteix en treballar a quatre mans, un adult i un infant, i realitzar un càntir ceràmic utilitzant el torn i modelant. La coordinació de l’activitat va a càrrec de Tastets de Fang.

La ceramista Montse Llanas tornarà a coordinar un altre taller com els que ha fet en altres edicions del festival. Enguany ofereix una original proposta amb la cocció de les peces en un forn microones i una de més convencional amb un forn gran.

Una altra de les novetats d’enguany és el taller de segells precolombins. La ceramista argentina Carolina Segre realitzarà aquest taller que amplia l’abast internacional del festival. Té per objectiu fer difusió de la cultura americana en època precolombina. Durant el taller s’explica l’origen dels segells i se’n realitzen de diversos en tipologia, mida i forma.

A tot això cal afegir les exposicions que s'han programat aquests dies, algunes de les quals foren inaugurades a mitjan setembre. En l’edició de 2019 de Terrània hi ha programades deu exposicions. Una es fa a Tortosa i la resta en  diferents espais de montblanc, la qual cosa convida al passeig i la descoberta de la vila.

- Binomi Arbre-Home de Joan Panisello, exposició central del festival que té lloc a la sala Sant Miquel.
- L’humà, injust destructor on la ceramista Roser Oter expressa a través de la ceràmica, els sentiments que provoca una mirada global a la situació social i política que ens envolta.
- Col·lecció de càntirs Terra al claustre de Sant Francesc. Es podrà veure una mostra de la col·lecció de més de 500 càntirs de Josep Feixas.
- Evidències ceràmiques, alumnes de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega, a l’Oficina de Turisme, fins l’1 d’octubre
- BLAUS, alumnes de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa a l’antic hospital de Santa Magdalena, amb la que es referma per una banda, el compromís per donar visibilitat als artistes emergents i per l’altra, s’estrenyen relacions amb l’escola.
- Terrej-Art de Mercè Pla a la Galeria Natàlia Ferré, fins a finals d’any.
- Eco de Dameon Lynn, al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre, fins a finals d'octubre.
- De Jingdezhen a Senan, de Núria Albà i Lluís Soler a la galeria el Be Negre.

A aquestes exposicions s'hi ha sumat la que té lloc a Tortosa, inaugurada abans del festival. El contingut de l'exposició és el fons ceràmic que s'ha anat adquirint al llarg de la trajectòria de Terrània. Tindrà lloc a l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa del 5 al 27 de setembre i s'emmarca dins l'estratègia de difusió i promoció del festival.