Finalitza la remodelació de la teulada del Sindicat de Vinyaters

Futures fases han de servir per habilitar el celler modernista com a punt de recepció del turisme a la vila

18/05/2021

Després de mesos de treball, finalitza la remodelació de la teulada de la part més antiga del Sindicat de Vinyaters. La teulada del Sindicat es trobava en molt mal estat, per la qual cosa s’ha procedit al seu tancament, evitant despreniments, infiltracions i millorant la seguretat de la construcció. Aquesta intervenció ha estat de, gairebé, 125.000 euros.

L’ajuntament de Montblanc va adquirir aquest emblemàtic edifici modernista l’any 2012. Des d’aquest moment s’ha anat remodelant l’espai amb l’establiment d’àrees com l’Oficina de Turisme o l’Agrobotiga. Tanmateix, encara queden diversos espais que cal millorar, ja que molts tancaments i part de la teulada continua mostrant desperfectes.

Per això es continuarà treballant per potenciar aquest espai, ubicat en una de les entrades de la vila medieval. El Sindicat de Vinyaters ha d’esdevenir un pol d’atracció de visitants a Montblanc i la Conca de Barberà. Per aquest motiu, s’estan treballant diferents propostes que es desenvoluparan en futures fases, per tal de fer efectives aquestes ambicioses remodelacions.

Aquestes obres s’estan realitzant en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, liderat per la Diputació de Tarragona, amb la voluntat que el celler cooperatiu d’estil modernista esdevingui un centre turístic de recepció de visitants.

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

A finals del 2020 es van enderrocar diferents tines de la part nova del Sindicat, així com es va instal·lar una nova escala que connecta l’Oficina de Turisme amb el celler. Ara, s’hi suma la remodelació de la teulada de la part antiga. Per tant, s’aniran realitzant noves intervencions perquè, definitivament, l’antic celler cooperatiu pugui desenvolupar adequadament la seva nova funció de convertir-se en el punt 0 de l’experiència turística a Montblanc fomentada en el turisme familiar, i esdevenir un pol d’atracció de visitants al municipi i a la comarca.