El projecte Respira Montblanc convidat a la Trobada Descobrir

Els dies 3 i 4 de novembre es reflexionarà sobre el futur del turisme a Catalunya

25/10/2021

El projecte Respira Montblanc tindrà presència a la Trobada Descobrir que se celebrarà al Santuari del Miracle (el Solsonès) els dies 3 i 4 de novembre.

Aquest esdeveniment, promogut per la revista Descobrir, vol ser un punt de trobada per reflexionar sobre el model turístic a Catalunya i la seva influència en l’economia del país. A partir del turisme de proximitat, sostenible i responsable es volen explorar oportunitats de futur que afrontin nous reptes i dibuixin un nou model. Esdevindrà un fòrum de debat i un espai d’inspiració amb la presència d’un centenar dels projectes més destacats, innovadors i útils d’arreu del país.

El projecte Respira Montblanc hi ha estat convidat i hi prendrà part Joaquim Queralt, tècnic de l’Oficina de Turisme de Montblanc. A més, hi ha estat convidat Joan Cartanyà, de l’empresa Aromis, safrà de la Conca i també soci de l’associació Respira Montblanc.

Respira Montblanc és un projecte que es va iniciar la primavera de l’any passat gràcies a la bona entesa i confiança entre el sector públic i el sector privat. Al setembre es va presentar oficialment. I a finals de 2020 va agafar forma com a associació sense ànim de lucre. Fou just després que el projecte fos reconegut amb el premi Jordi Cartanyà, que atorga el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, com la millor proposta innovadora i creativa que contribueixi a un desenvolupament turístic sostenible a la Costa Daurada.

El passat mes de maig es va signar un conveni de col·laboració pel qual l’Ajuntament de Montblanc i l’associació Respira Montblanc posaven les bases per a millorar la gestió, la promoció i la comercialització turística de la destinació a partir de l’acció conjunta del sector públic i el privat i uns compromisos que tenen per objectiu posicionar Montblanc com a destinació turística responsable, sostenible i competitiva.

Els objectius fundacionals de Respira Montblanc estan recollits en un decàleg autoexigent i d’obligat compliment per part dels socis: promoure l’activitat turística a Montblanc i a la Conca de Barberà de present i de futur en base a uns compromisos amb el viatger, amb el medi, amb el territori, amb els productors locals, amb les tradicions i els esdeveniments, amb la comunitat local, amb les garanties sanitàries, amb el sector turístic i amb la destinació turística, amb la comunicació clara i transparent, i amb la qualitat.

La creació i el desenvolupament inicial del projecte Respira Montblanc va anar en paral·lel al naixement del Manifest Descobrir, presentat l’estiu de 2020, un document avalat per vora tres mil signants que proposa l’impuls d’un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions. Ho fa a través de cinc grans mesures que lliguen amb l’esperit del decàleg de Respira Montblanc: incorporar criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme, promoure el turisme de proximitat, augmentar la qualificació dels negocis turístics i promoure l’ocupació de qualitat, ordenar l’activitat turística per combatre la massificació i crear una taula unitària per a la gestió de Catalunya com a destinació.