Un trentena de ceramistes confirmen la participació a la divuitena edició de Terrània

L’any passat el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc es va haver d’ajornar

22/02/2021

La divuitena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, està previst que se celebri els dies 24, 25 i 26 de setembre. A causa de la pandèmia, el juny de 2020 es va anunciar que no tindria lloc en el darrer cap de setmana de setembre i que es posposava a 2021.

Els primers mesos de l’any passat, durant el confinament, l’Àrea de Turisme de Montblanc no va deixar de fer les tasques habituals relacionades amb l’organització de Terrània. És per això que ja es coneixia el nom del ceramista convidat per a l’exposició central, es disposava del cartell de l’esdeveniment, s’havien programat bona part de les activitats a fer i va tenir lloc la selecció dels ceramistes participants.

Això fa que enguany les tasques d’organització s’hagin programat d’una altra manera. Fa unes setmanes es va trametre una comunicació a tots els ceramistes que havien estat escollits per a l’edició de l’any passat per tal de confirmar si encara estaven en disposició de prendre part en un dels festivals de ceràmica amb més tradició del nostre país.

La resposta no ha pogut ser més positiva. Malgrat el clima d’incertesa, els vint-i-set ceramistes escollits han confirmat que, si les condicions sanitàries ho permeten, es donaran cita en aquesta tradicional trobada entre ceramistes i públic aficionat a la ceràmica artística.

La procedència dels ceramistes tornarà a ser variada: Catalunya (11), França (9), Espanya (5), Luxemburg i Països Baixos (1). Per tal de garantir distàncies de seguretat i espais diàfans no hi haurà cap país convidat, per la qual cosa els ceramistes austríacs que hi havien de participar han hagut de posposar la seva participació.

A Terrània 2021 l’exposició central serà la que hi havia programada per a 2020: «Angel Garraza. Paisajes de sobremesa», obres realitzades l’any 2019, una de les quals (terra sigillata en gres xamotat amb carbonació) és la que es pot veure al cartell que, òbviament, ja s’ha adaptat a les noves dates.

És habitual que el cartell de Terrània i totes les aplicacions gràfiques estigui protagonitzat per una obra del ceramista convidat. Per a la divuitena edició es va escollir Ángel Garraza, ceramista navarrès afincat a Mungia (Biscaia), de reconeguda trajectòria i que ha exposat arreu.

Tot i la incertesa de la situació actual, s’està treballant amb la hipòtesi de celebració en les dates previstes. Les principals tasques s’han centrat en garantir espais i activitats que s’adaptin a les recomanacions sanitàries i assegurin un bon desenvolupament del festival per a ceramistes i visitants. La programació està estructurada i està previst presentar-la d’aquí a uns mesos, quan es pugui confirmar la celebració del festival.

Accions del document