Tot a punt per a la vintena edició de Terrània

El Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc s’ha consolidat en el calendari europeu de la ceràmica

26/09/2023

Tot a punt per a la vintena edició de Terrània
Cartell Terrània 2023

Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc que organitza l’Ajuntament de Montblanc a través de l’Oficina de Turisme, celebrarà aquest cap de setmana la vintena edició, una fita molt important que confirma la importància d’aquest esdeveniment en el món de la ceràmica artística. L’any 2018 Terrània va obtenir la distinció del Premi d'Honor de l'Associació Ceramistes de Catalunya en la modalitat Premi Artesania de Catalunya.

L’edició d’enguany serà inaugurada per Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, empresa d’Esparreguera a punt de complir 150 anys que ha patrocinat Terrània des de la primera edició. L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 29 de setembre a la tarda i consistirà en una passejada per les exposicions que es podran visitar durant el festival. S’acabarà a l’antic convent de Sant Francesc on hi ha l’exposició central i l’espai de venda.

En l’edició d’enguany hi participen 27 ceramistes, cinc dels quals d’Eslovènia, territori convidat que pren el relleu de Bretanya. La projecció internacional del festival ha estat present des de la primera edició i des de 2015 es va reforçar amb aquesta proposta que ha tingut molt bona acceptació i, per tant, continuïtat.

Destaca per la seva excepcionalitat l’exposició central que tindrà lloc a la sala Sant Jordi del claustre de Sant Francesc amb peces de Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan, i ambaixadors de Terrània, a qui enguany s’ha dedicat el cartell del festival.

També és una novetat l’exposició col·lectiva amb una quarantena de peces que es podrà veure a la Sala Sant Miquel a càrrec de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya.

El claustre de Sant Francesc serà l’indret dels tallers i de les demostracions. Els tallers van a càrrec de Mardefang, decoració amb la tècnica del calat i torn; i el Museu del Pessebre de Catalunya, creació de figures de pessebre de motlle. Les demostracions seran a càrrec de la Sala Àcrata, Xavier Bienvenido, Michaella Smart, Nika Stupica, Bojana Ristevski Mlaker i Roser Oter.

En ocasió de les 20 edicions del festival es realitzaran tres activitats singulars.
Una mostra del fons ceràmic de l’Ajuntament de Montblanc que es podrà veure a Vimbodí durant la celebració de Vitrum, la festa del vidre artesà. L’exposició Tarda de vidre amb Olga Xirinacs d’Eulàlia Sayrach, al CIAR que inclou la presentació del llibre Tarda de vidre amb lectura de poemes a càrrec de l’Escarritx literari. I un tast ceràmic i enogastronòmic a Sant Francesc Restaurant amb l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega, a partir del seu llibre Cuina catalana tradicional amb terrissa, amb la participació del celler Josep Foraster.

Es pot consultar el programa al web del festival www.terrania.cat