Terrània guardonat amb el Premi Nacional d’Artesania

L’Ajuntament de Montblanc ha rebut el reconeixement en la categoria Prestigia per la trajectòria del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc

22/02/2024

Terrània guardonat amb el Premi Nacional d’Artesania
L'ajuntament de Montblanc recull el Premi Prestigia 2023

El dilluns 19 de febrer l’Ajuntament de Montblanc ha estat reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania en la categoria Prestigia pels 20 anys en la promoció i difusió de la ceràmica artística a través de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc.

L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, va rebre el guardo de mans del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en un acte que tingué lloc al Palau de la Generalitat.

Els Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya tenen com a objectiu donar reconeixement a les persones i empreses artesanes que s'hagin distingit en la producció, el disseny, la qualitat, la formació, la promoció, la comercialització, la difusió, la valoració i/o el prestigi de l'artesania catalana. L’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Montblanc, com a organitzadora del festival, va presentar la candidatura en la categoria Prestigia per la coincidència dels 20 anys de trajectòria del festival.

Es tracta del màxim reconeixement de país i és el colofó ideal per posar fi als actes de celebració de la vintena edició de Terrània. Fa just un any arrencà la commemoració amb un vídeo produït amb l’objectiu de presentar Terrània a partir de l’opinió que se n’han fet al llarg del temps els ceramistes i els professionals vinculats a la ceràmica a Catalunya i que també volia ser una mostra dels elements essencials del festival: l’espai d’exposició i venda, els tallers on prenen part els visitants, les exposicions, les demostracions, etc.

La programació de la 20a edició de Terrània va tenir dues presentacions. La primera a Montblanc, coincidint amb l’estrena d’una obra cedida per la ceramista Rosa Cortiella instal·lada a la Biblioteca Comarcal Josep Conangla i Fontanilles. La segona a Barcelona, a la seu d’Artesania de Catalunya, amb la participació d’Agnès Russiñol, directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

També es recordarà l’exposició col·lectiva amb una quarantena de peces a la Sala Sant Miquel a càrrec de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya, amb qui existeix un estret vincle des de l’inici del festival. I per les exposicions del fons ceràmic de l’Ajuntament de Montblanc que es van poder veure a Ulldecona i a Vimbodí.

L’edició de 2023 va ser inaugurada per Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, i l’exposició central fou dedicada a Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan, i ambaixadors de Terrània, a qui es dedicà el cartell del festival. El programa tingué diverses activitats excepcionals i fou un èxit de visitants.

L’any 2018, coincidint amb la 15a edició, Terrània va obtenir la distinció del Premi d'Honor de l'Associació Ceramistes de Catalunya en la modalitat Premi Artesania de Catalunya. La distinció recollida ahir referma el prestigi aconseguit pel festival tant a nivell nacional com internacional i suposa un repte de futur vinculat al creixement qualitatiu i de propostes originals.

L’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Montblanc i els ceramistes de la Conca de Barberà, organitzadors de Terrània, aviat presentaran el cartell de la 21a edició del festival. El cartell i l’exposició central es dedicaran al ceramista montblanquí, establert a l’Empordà, Ramon Fort.