Terrània 2023 presenta el programa a la seu d’Artesania de Catalunya

La 20a edició del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre

21/09/2023

Terrània 2023 presenta el programa a la seu d’Artesania de Catalunya
Presentació de Terrània 2023

Aquest matí s’ha presentat a Barcelona la vintena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc. Ha estat a la seu d’Artesania de Catalunya amb la presència de l’alcalde de Montblanc Oriol Pallissó, la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda Agnès Russiñol, la ceramista de Montblanc Montse Aiguadé, única que ha pres part en totes les edicions del festival, i els ceramistes de Senan Núria Albà i Lluís Soler a qui es dedicarà l’exposició central del festival, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre.

En l’acte s’han repassat els principals trets que han convertit el festival en un referent de la ceràmica artística a Catalunya i a nivell internacional, i s’ha projectat el vídeo realitzat enguany on hi participen ceramistes i professionals relacionats amb la ceràmica. El territori convidat a Terrània 2023 és Eslovènia i es comptarà amb la presència de cinc ceramistes d’aquest país. La resta de participants arribaran de Catalunya (10), França (7), Espanya (5) i Països Baixos (1). Enguany s’havien presentat 42 sol·licituds de participació.

S’ha repassat el programa, que fa setmanes es pot trobar al web del festival www.terrania.cat, en el qual destaquen la desena d’exposicions programades en diferents llocs, de diferent format, volum i durada. L’antic convent de Sant Francesc tornarà a ser l’epicentre del festival, on hi destacarà l’exposició central dedicada a Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan, i ambaixadors de Terrània. A la Sala Sant Miquel hi haurà una exposició col·lectiva de ceràmica contemporània de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya, que també han participat en la presentació.

Terrània sempre s’ha caracteritzat per donar l’oportunitat als visitants de tocar el fang i comprendre la complexitat de l’elaboració de peces. Enguany hi ha programades una desena de demostracions al claustre de Sant Francesc. I també dos tipus de tallers relacionats amb la celebració de la vintena edició del festival: decoració amb la tècnica del calat i torn, amb Mardefang; i el taller de creació de figures de pessebre de motlle a càrrec del Museu del Pessebre de Catalunya.

En ocasió de les 20 edicions del festival es realitzaran tres activitats singulars. El mateix cap de setmana de Terrània se celebra Vitrum, la festa del vidre artesà de Vimbodí. Buscant el vincle de territori i activitats artesanals de qualitat s’hi podrà veure una mostra del fons ceràmic que l’Ajuntament de Montblanc ha anat formant al llarg de dues dècades. S’ha fet coincidir amb l’exposició Tarda de vidre amb Olga Xirinacs d’Eulàlia Sayrach, al CIAR (Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades) s’hi presentarà el llibre Tarda de vidre amb lectura de poemes a càrrec de l’Escarritx literari. I un original tast ceràmic i enogastronòmic a Sant Francesc Restaurant amb l’historiador i gastronòmic Jaume Fàbrega, qui a partir del seu llibre Cuina catalana tradicional amb terrissa, conduirà una activitat amb la participació del celler Josep Foraster.

Per acabar, s’ha fet especial esment de qui serà l’encarregat d’inaugurar la 20ª edició del festival el proper divendres 29 de setembre a la tarda. Es tracta de Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, empresa d’Esparreguera a punt de complir 150 anys que ha patrocinat Terrània des de la primera edició.