Tàrrega acull una exposició retrospectiva de Terrània
24/02/2022
El passat dijous 17 de febrer va tenir lloc va tenir lloc a Tàrrega la inauguració de d’una mostra del fons ceràmic que l'Ajuntament de Montblanc ha anat adquirint al llarg de la trajectòria de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc.
Durant tres setmanes l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara ha acollit aquesta exposició que despertà interès entre aficionats, professionals i estudiants de ceràmica. Així es va fer notar durant els parlaments de la inauguració, que comptà amb la presència del regidor de Cultura de la capital de l’Urgell, Carlos Vilchez, la directora de l'escola, Mireia Vilalta, i el professor de ceràmica del centre, Magí Sambola, qui des de la primera edició ha incentivat els alumnes a visitar el festival i prendre-hi part en exposicions.
Les peces que configuren l'exposició s'han anat adquirint cada any per part de l'organització de Terrània. Corresponen a ceramistes que han realitzat l'exposició central del festival i als ceramistes que han guanyat el premi a la millor obra exposada en l'espai de venda. En aquest darrer cas, la tria la fan els propis ceramistes participants.
És el cinquena vegada que es realitza aquesta exposició retrospectiva. La primera fou a Montblanc, l'any 2012 en ocasió del 10è aniversari del festival. El 2014 sortí a Barcelona, a la seu de l'Associació de Ceramistes de Catalunya. El 2017, en el 15è aniversari de Terrània, es va fer a Tarragona, al Palau de la Diputació. I el 2019 es va desplaçar a Tortosa, a l’Escola d’Art i Disseny.
L'exposició mai és igual perquè any rere any s'hi afegeixen noves peces. La primera és de 2003, una peça de gres del ceramista britànic d'origen brasiler Marcio Mattos que protagonitzà el cartell de la primera edició del festival. En aquesta ocasió s’han pogut veure algunes de les darreres peces incorporades, com les dels dos darrers ceramistes convidats, Ángel Garraza i Joan Panisello, recentment reconegut amb la Creu de Sant Jordi, i de qui es pogué contemplar una de les peces del Binomi Arbre-Home, a la qual es va fer referència durant la inauguració.
La mostra és molt interessant des del punt de vista d’un centre de formació, ja que es tracta d’un conjunt eclèctic, amb diversitat de materials, estils, tècniques i procedències. Hi ha peces de ceramistes d'Alemanya, Bèlgica, Catalunya, Espanya, França, Japó, Lituània, els Països Baixos, Polònia, el Regne Unit i Txèquia. Per tant, una oportunitat única de gaudir i aprendre amb la ceràmica artística.
Accions del document