Montblanc, la capital de la ceràmica artística durant el passat cap de setmana

La vintena edició de Terrània tanca amb èxit de participació i qualitat d’obra exposada

02/10/2023

Montblanc, la capital de la ceràmica artística durant el passat cap de setmana
Terrània 2023

Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, ha tancat la 20a edició amb un balanç molt satisfactori que consolida el certamen com un referent al país i amb una projecció internacional lligada a la qualitat i la bona organització.

El nombre de visitants s’ha vist lleugerament augmentat i l’estimació és d’uns 4.500 al llarg dels tres dies de celebració. Les vendes han augmentat respecte la passada edició i s’han situat en 29.731€. L’any passat va ser de 25.800€ però cal tenir en compte que el nombre de ceramistes va ser el més baix de totes les edicions. La mitjana de venda per ceramista, per sobre dels 1.100€, és la més alta després de la pandèmia.

L’antiga església de Sant Francesc va acollir l’obra de 29 ceramistes, comptant la Núria Albà i el Lluís Soler, els ceramistes de Senan a qui estava dedicada l’exposició central del festival. El conjunt destacà per la varietat de tècniques, estils i materials emprats. A l’absis hi hagué la presència especial dels ceramistes del territori convidat: Eslovènia.

En aquesta edició el factor climàtic ha estat molt favorable i els aficionats a la ceràmica van poder gaudir recorrent l’espai central de Sant Francesc, participant activament dels tallers i les demostracions, i visitant les diverses exposicions ubicades arreu de la vila. A Sant Francesc s’hi va veure l’exposició Procés creatiu d’una figura de pessebre del Museu del Pessebre de Catalunya i ONDARADA, dels alumnes de ceràmica artística de l'Escola d'Arts Ondara de Tàrrega. A la galeria El Be Negre Ceràmica s’hi ha vist l’exposició Infinit de Ma de Mans.

Com cada any, amb a la col·laboració de Ceràmica Collet i Subministres Anper s’han fet els tallers en família, amb Mar de Fang, la realització de figures de pessebre a motlle amb la participació del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc, i les demostracions a càrrec de la Sala Àcrata, Xavier Bienvenido, Michaella Smart, Nika Stupica, Bojana Ristevski Mlaker i Roser Oter, que han despertat un gran interès.

El dissabte a la tarda va tenir una excel·lent acollida de públic la presentació del llibre Tarda de vidre amb lectura de poemes a càrrec de l’Escarritx literari vinculada a l’exposició Tarda de vidre amb Olga Xirinacs de la ceramista Eulàlia Sayrach., Es podrà visitar al CIAR fins al 20 d’octubre.També es podran visitar durant les properes setmanes l’exposició col·lectiva de ceràmica contemporània de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya, fins el 22 d’octubre a la sala Sant Miquel i Tèrries a la galeria Ester Ramón Escultora, fins el 30 d’octubre.

En motiu del 20è aniversari de Terrània es va omplir el tast ceràmic i enogastronòmic a Sant Francesc Restaurant amb l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega, a partir del seu llibre Cuina catalana tradicional amb terrissa, amb la participació del celler Josep Foraster. El públic en va gaudir plenament.

Entre els dos actes es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants foren els encarregats de votar. El primer premi fou per a Bojana Ristevski Mlaker, d’Eslovènia; segona va ser Mercè Rius, de Gelida; i tercer Pascal Castagné, de França.El primer premi comporta l'adquisició per part de l'Ajuntament de Montblanc d'una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal que precisament enguany s’ha pogut contemplar en una exposició a Ulldecona i una petita mostra a Vimbodí en ocasió de la celebració de Vitrum. El segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes gentilesa de Subministres Anper, col·laborador del festival. Precisament aquesta empresa va rebre de l’organització el reconeixement a la col·laboració durant els vint anys de trajectòria del festival. També van ser reconeguts la Fundació Martí l’Humà, Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, l’Associació Ceramistes de Catalunya, el professor de ceràmica Magí Sambola, el dissenyador Maurici Ribé, la Brigada de Manteniment de l’Ajuntament de Montblanc i Ceràmica Collet. Rafael Boixadera, director general d’aquesta empresa, va ser la persona escollida per inaugurar Terrània 2023. Junt amb l’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, i el regidor de Turisme, Ramon de Domingo, van fer els parlaments que donaven per inaugurada una edició tan especial del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc.

Durant les properes setmanes l’organització posarà fil a l’agulla per perfilar els principals detalls de la 21a edició de Terrània, que tindrà lloc els dies 27, 28 i 29 de setembre de 2024.

Com passa cada tardor en aquestes dates, aquesta setmana l'antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir Clickània, el festival de Playmobil, que tindrà lloc del 12 al 15 d'octubre.

Accions del document