Montblanc es va tornar a convertir en la capital de la ceràmica artística durant el passat cap de setmana

Es consolida la recuperació després de la pandèmia a l’espera d’una vintena edició molt especial

26/09/2022

Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, ha tancat la 19a edició amb un balanç satisfactori que confirma una lenta recuperació després de la pandèmia i fa encarar amb optimisme la celebració especial del proper any.

El nombre de visitants s’ha mantingut sobre els 4.000 i les vendes han estat similars a les de les dues edicions anteriors. La quantitat global de 25.800€ és inferior a edicions passades, però enguany el nombre de ceramistes era més baix que en altres anys. La mitjana de venda, per sobre dels 1.100€ és superior a la de 2021.

L’antiga església de Sant Francesc va acollir l’obra de 25 ceramistes. El conjunt destacà per la varietat de tècniques, estils i materials emprats. A l’absis hi hagué la presència especial dels ceramistes del territori convidat: Bretanya.

Malgrat els moments de pluja de divendres i dissabte, durant el cap de setmana ha tornat a posar-se de manifest que Terrània és un punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística. L’activitat dels tallers i les demostracions es van veure lleugerament afectades per la inestabilitat del temps i es van traslladar del patí del claustre de Sant Francesc als passadissos, lloc on es van realitzar amb normalitat i un èxit absolut d’assistència.

Com cada any, amb a la col·laboració de Ceràmica Collet i Subministres Anper hi ha hagut els tallers de rakú i rakú amb microones, amb Montse Llanas, i els tallers en família, amb Mar de Fang. Per segon any el taller de realització de figures de pessebre a motlle amb la participació del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc ha despertat un gran interès.

Les tres exposicions principals han tingut públic tot el cap de setmana: La pell del fang, d’Aleix Revelles a la galeria El Be Negre; Amb el cor a les mans, dels alumnes de l’escola taller de modelat de la Galeria Natàlia Ferré a la sala Sant Miquel, i el Fons ceràmic de Terrània de l’Ajuntament de Montblanc a la sala Sant Jordi del claustre de Sant Francesc, que ha captivat els visitants per la seva qualitat i varietat.

El dissabte al vespre es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants foren els encarregats de votar. El primer premi fou per a Thierry Luang Rath, de Bretanya; segon va ser l’Atélier d’Argile (Philippe Dansette i Catherine Dhellin), també bretons; i tercer Toon Thijs, ceramista dels Països Baixos.

El primer premi comporta l'adquisició per part de l'Ajuntament de Montblanc d'una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal que precisament enguany s’ha pogut contemplar, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes gentilesa de Subministres Anper, col·laborador del festival.

Els segons classificats eren els autors de la peça que ha servit per promocionar el festival a través del cartell i el material gràfic i també passarà a formar part de la col·lecció de Terrània.

Com passa cada tardor en aquestes dates, l'antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir Clickània, el festival de Playmobil, els caps de setmana del 8 i 9 i del 15 i 16 d'octubre.