Montblanc es va tornar a convertir en la capital de la ceràmica artística durant el passat cap de setmana

S’ha observat una lenta recuperació després de la pandèmia

27/09/2021

Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, ha tancat l’edició més especial amb un balanç prou satisfactori tenint en compte la cancel·lació de l’any passat per la pandèmia de COVID-19.

El nombre de visitants s’ha mantingut sobre els 4.000 i les vendes han estat similars a les de les dues edicions anteriors. La quantitat global de 27.980€, és inferior a edicions passades, però cal tenir en compte que a causa de les restriccions només hi havia 27 ceramistes. La mitjana de venda, per sobre dels 1.000€ situa aquesta edició del festival en la línia prepandèmia.

Durant el cap de setmana ha tornat a posar-se de manifest que Terrània és un punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística, que de ben segur enyoraven l’experiència de gaudir de la ceràmica en el marc de l’antiga església de Sant Francesc.

Malgrat les limitacions marcades per les autoritats sanitàries, el públic ha pogut gaudir de la varietat de propostes i exposicions, totes concorregudes i valorades per la seva qualitat.

Tres exposicions seran visitables fins el diumenge 24 d’octubre: l’exposició central, a la Sala Sant Miquel, Paisatges de sobretaula, d’Ángel Garraza; al Museu d’Art Frederic Marès, Gaya i els altres, de Sergi Pahissa; i al Museu Comarcal de la Conca de Barberà Arrugats, d’Isabel Boltà,

Durant el cap de setmana del festival a la botiga de ceràmica el Be Negre es va poder visitar Surf Instruceràmic de CovaDangles, de Natàlia Gual,

L’activitat dels tallers i les demostracions dels ceramistes participants al festival s’ha repartit entre l'espai del pati del claustre de Sant Francesc i una carpa que s’ha hagut d’habilitar per complir amb les recomanacions sanitàries.

Com cada any, gràcies a la col·laboració de Ceràmica Collet i Subministres Anper hi ha hagut el taller de microrakú amb Núria Soley (que per problemes tècnics no es va poder fer el diumenge), i els tallers en família i per als més petits amb Mar de Fang. Hi ha hagut una magnífica acollida de la novetat d’enguany, un taller de realització de figures de pessebre a motlle amb la participació del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc.

El dissabte al vespre es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants foren els encarregats de votar. El primer premi fou per a Pep Gómez, ceramista català establert a França; segon va ser Jean François Pesez ceramista francès que viu a la Catalunya Nord; i tercera Roser Oter, ceramista de Santa Oliva.

El primer premi comporta l'adquisició per part de l'Ajuntament de Montblanc d'una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes gentilesa de Subministres Anper, col·laborador del festival.

Com passa cada tardor en aquestes dates, l'antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir Clickània, el festival de Playmobil, els dies 9, 10, 11, 12, 16 i 17 d'octubre.