La quinzena edició Terrània condicionada per un cap de setmana excepcional

El nivell de les demostracions, els tallers, les exposicions i els espectacles va satisfer els participants i els visitants

05/10/2017

El cap de setmana del 29 i 30 de setembre i de l'1 d'octubre Montblanc celebrà la quinzena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica. El festival va tornar a acollir una excel·lent mostra d'obra de ceramistes de Catalunya, Bèlgica, Espanya, França i el Regne Unit (país convidat), i es va poder gaudir d'una variada programació que va incloure demostracions i tallers al claustre de Sant Francesc, exposicions en diversos punts de la vila, i un espectacle el dissabte al vespre a la plaça de Sant Francesc. Tot plegat impregnat d'un ambient de celebració d'un aniversari especial.

Terrània 2017 serà recordat, però, per la coincidència amb el Referèndum per la Independència, que va condicionar l'assistència de visitants durant la jornada de diumenge 1 d'octubre. Una circumstància que se sabia amb antelació i va ser assumida tant pels organitzadors com pels ceramistes participants que en cap cas van mostrar descontent.

És obvi que les xifres de visitants i vendes s'han vist afectades i s'ha trencat la tendència a l'alça dels darrers anys. Els visitants han estat 2.800 i les vendes s'han quedat en 10.200€.

Tanmateix, Terrània és un festival completament consolidat com a punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística. Ha seguit augmentat el nivell de l'obra exposada i la varietat de les activitats paral·leles ha suposat un salt qualitatiu que ha de marcar el camí a seguir en les properes edicions.

Els visitants han gaudit de tallers i demostracions que s'han tornat a fer amb la col·laboració de Ceràmica Collet SIO-2. En tot moment han tingut una bona afluència els clàssics tallers infantils coordinats per l'Escola d'Art de Valls de la Diputació de Tarragona. La nova proposta de taller microrakú amb microones a càrrec de Montse Llanas ha estat sempre ple. I el taller de torn amb Tastets de Fang ha tornat a estar molt concorregut.

Els set ceramistes d'Anglaterra i del País de Gal·les que van assistir al festival va sorprendre amb Terrània's birthday party reproduint una festa d'aniversari. Una altra de les demostracions fou Joc de barrets, una activitat feta amb el suport de Forns Isuni i Subministres Anper amb un format similar a una cursa de relleus en la que els ceramistes van elaborar peces que s'improvisaven al moment. Ambdues activitats comptaren amb la col·laboració de la ceramista argentina de San Carlos de Bariloche Paula Suco que viatjà a Catalunya expressament per a prendre part al festival.

El dissabte a la nit tingué lloc l'espectacle central del festival Fire of Imagination, que també va recordar el quinzè aniversari de Terrània amb una performance de la companyia Fanglina amb els ceramistes Sergi Pahissa i Emilia Musiał i la col·laboració de l'escultor Quim Rifà i del mim i músic Maciej Królikowski que agradà molt els espectadors que es van donar cita a la plaça de Sant Francesc.

El diumenge es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants són els encarregats de fer la votació. El primer premi va ser per als ceramistes Sergi Pahissa i Emilia Musiał, de Molins de Rei; segon va ser Simon Shaw, d'Anglaterra; i tercera Penèlope Vallejo, de Santa Maria de Palautordera. El primer premi comporta l'adquisició per part de l'Ajuntament de Montblanc d'una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes gentilesa de Forns Isuni i Anper, col·laboradors del festival.

A tot això cal afegir les exposicions programades: Teresa Gironès, creativitat i originalitat. Una vida dedicada a l'art i a la ceràmica exposició central del festival; 15 x 9. 15 anys de Terrània a través de 9 ceramistes de la Conca de Barberà repàs a la trajectòria del festival a partir de l'obra de ceramistes del territori; Nyam del Taller Bugambilia amb Glòria Ferrer i Eulàlia Oliver i Òpera Lutum de Camil·la Pérez a la Galeria Natàlia Ferré; Ceràmiques de Teresa-Marta Batalla Vidal al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre; i el Passeig ceràmic una mostra d'obres d'alumnes de l'Escola d'Art de Valls exposada en aparadors de comerços del centre històric de Montblanc.

Com cada any, un cop acabat el festival, els organitzadors (Ajuntament de Montblanc i ceramistes de la comarca) treballaran en la confecció de la programació de la propera edició. A partir d'ara l'antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir els altres dos esdeveniments de tardor que s'organitzen des de l'Oficina de Turisme de Montblanc. Clickània, el festival de Playmobil, els dies 12, 13, 14, 15, 21 i 22 d'octubre. I Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, els dies 4 i 5 de novembre.

Accions del document