La celebració de Clickània tornarà a convertir Montblanc en la capital catalana del món de Playmobil

Després de la suspensió de l’any passat la tretzena edició del festival tindrà sis dies: 9, 10, 11, 12, 16 i 17 d'octubre

04/10/2021

Els dos propers caps de setmana Montblanc tornarà a acollir aficionats i col·leccionistes de Playmobil i moltes famílies interessades a passar moments únics en un entorn privilegiat. La tretzena edició de Clickània, el Festival de Playmobil de Montblanc, serà la més especial de totes després de la suspensió l’any 2020 a causa de la pandèmia. La durada serà de sis dies: 9, 10, 11, 12, 16 i 17 d'octubre, aprofitant que el dimarts festiu.

Clickània ha recuperat el cartell previst per a l’any passat, obra del pintor montblanquí Natan Tarragó. És un quadre que transmet optimisme, ple de color on trobar figures inspirades en el món de Playmobil barrejades entre miniatures que fan referència a Montblanc.

Els horaris són molt amplis: el festival estarà obert al públic cada dia de 10h a 19h. Els preus són, com sempre, populars: nens fins a 6 anys, gratuït; infants entre 7 i 13 anys, 2€; i majors de 14 anys, 4€.

A causa de la pandèmia l’organització del festival ha hagut d’adaptar el procés per adquirir les entrades. Des del 15 de setembre es poden reservar a través de la plataforma Codetickets a la qual s’hi accedeix des del web del festival (www.clickania.cat).

L’antiga església de Sant Francesc seguirà sent el punt central de Clickània. La novetat és que s’ha marcat un aforament màxim i els visitants només hi podran entrar en franges de dues hores: de 10h a 12h, de 12h a 14h, de 15h a 17h i de 17h a 19h, amb una aturada per a la neteja de 14h a 15h.

A causa de les limitacions per la pandèmia, la nau central i les sales del claustre acolliran part de l'exposició de diorames temàtics. En aquesta ocasió hi haurà dos espais més amb diorames: el CIAR, Centre d'interpretació de l'Art Rupestre, i l’antic hospital de Sant Marçal, que s’estrena a Clickània.

A la sala de les Corts Catalanes s’hi podrà veure l'exposició del seguici de Montblanc estrenada el 2019. És un projecte de José Miguel Lacasa i Marc Parès, amb la col·laboració d'Àlex Sala. A partir de quinze diorames es proposa un passeig per les actuacions que el seguici popular de Montblanc realitza a la plaça Major en motiu de la Festa Major, les Festes de Sant Maties i Corpus.

Els diorames que es podran contemplar enguany tenen aquests títols: Aventures Indiana Jones, Buckingham Palace and the Queen of England, Conte contat ja està explicat, El màgic món de les fades i les princeses, El poble del Pare Noel, Esquimals a l’Àrtic, Estiu al càmping, Marxem de campament! i Playmuseum.

Durant el passat cap de setmana els dioramistes han deixat els seus muntatges enllestits després d’hores de treball. Cal destacar la col·laboració del Comerç del Mallol i de la braseria GR-7 de Lilla, els dos establiments del municipi que van aportar entrepans i begudes als dioramistes.

La limitació per franges horàries només s’aplicarà en el cas de l’antiga església de Sant Francesc. Amb l’entrada al festival es podrà accedir a la resta d’espais, això sí amb limitacions puntuals respectant l’aforament màxim.

A la plaça de Sant Francesc hi haurà la carpa amb les cinc botigues especialitzades que garanteixen les darreres novetats, producte descatalogat, complements i gadgets.

A l'antic hospital de Santa Magdalena, durant els dos caps de setmana, els visitants gaudiran de l'exposició dels muntatges dels aficionats que participen en la tretzena edició del concurs de creació de diorames, tot un clàssic en el qual enguany s’ha hagut de limitar el nombre de participants.

Al Museu del Pessebre hi haurà un diorama dedicat al pessebre i es podrà visitar l’equipament pagant 1€ si es té l’entrada del festival.

El festival torna a proposar activitats pels carrers i places de la vila. Des de la primera edició del festival es busca interactuar amb els visitants mitjançant concursos i sortejos, i malgrat la pandèmia no s’ha volgut perdre la tradició.

El concurs del Click Amagat s'ha convertit en un dels atractius del festival i l’organització l’ha adaptat a les restriccions sanitàries. Diverses botigues del nucli històric de Montblanc faran lluir els seus aparadors amb diorames on s'hi amaguen uns clicks que cal trobar i que representen personatges relacionats amb la Setmana Medieval de Montblanc. Per obtenir premi en el sorteig cal haver-los trobat tots. La novetat és que no es farà a través de la clàssica butlleta sinó mitjançant un formulari on-line.

El concurs d'Instagram arriba a la sisena edició. Els seguidors de @montblanc_medieval han d'etiquetar les fotografies amb els hashtags #montblancmedieval i #clickània2021

També es recuperarà un clàssic de Clickània com són els sortejos de productes Playmobil. La novetat és que no hi haurà butlletes en una urna i el sorteig diari es farà telemàticament.

 

Clickània i la pandèmia

L’Ajuntament de Montblanc, organitzador del festival a través de l’Oficina de Turisme, ha adaptat el programa a la nova situació provocada per la pandèmia. Malgrat la incertesa durant els mesos de preparació i les limitacions obligades, el festival tindrà una estructura similar a la de les darreres edicions. La principal novetat és el procés de compra de les entrades.

Al llarg d’aquest any i mig de pandèmia l’Oficina de Turisme de Montblanc ha mantingut contactes tècnics i ha fet seguiment de les mesures que es prenien en l’organització de fires i exposicions a nivell internacional. Això ha permès la redacció de propostes d’un pla de contingència i d’un protocol d’organització en què es fonamenta la represa del cicle d’esdeveniments turístics de Montblanc.

Els dioramistes s'esforcen cada any a renovar els temes i proposar muntatges únics. El repte d’enguany era més gran del que ja venia sent habitual. La pandèmia se suma a una realitat que es venia observant en els darrers anys. Quan es va estrenar Clickània l'any 2008 va ser el primer festival d’aquestes característiques, una proposta que era molt més que una exposició i uns punts de venda. Des d’aquell any arreu del país van proliferar les imitacions fins arribar a una seixantena de mostres, exposicions i fires dedicades al món de Playmobil. Malgrat la saturació del calendari i la convulsió que ha suposat la pandèmia els dioramistes s'esforcen per a seguir sent originals i ajudar l’organització a mantenir Clickània com el millor esdeveniment d'aquestes característiques a Catalunya.