Montblanc - Ermita de Sant Josep - Cascada de la Vall

Distància: 5,2 km. (anar i tornar) Durada: 1,30 mt. (anar i tornar) Dificultat: Itinerari fàcil i curt amb camí ample i de fàcil accés on pràcticament no hi ha desnivell. Inici del recorregut: Avinguda Manel Ribé Què es pot veure: la ruta recorre conreus de vinya i oliveres. Es pot visitar l'ermita de Sant Josep i el regalim d'aigua anomenat Cascada de la Vall.

 

BAIXA L'ARXIU AMB LA GUIA DE LA RUTA

CONSULTA LA RUTA A WIKILOC

Descripció del recorregut:

Es pot deixar el cotxe a l'avinguda Manel Ribé. També podem anar amb el cotxe fins a l'ermita.

Tirarem amunt per aquest carrer i trobarem una senyal a l'esquerra que indica el camí cap a l'ermita de Sant Josep.

El camí és asfaltat fins a l'ermita. Poc a poc van desapareixent les cases i anirem trobant conreus de vinya. Anirem trobant les senyals del GR. Per arribar a l'ermita de Sant Josep tardarem uns 20 minuts.

Per continuar cap a la Vall seguirem recte tal com haurem arribat passant per una petita esplanada amb arbres que s'utilitza com aparcament fins a tornar a trobar el camí que passa pel costat d'un maset. El camí és ample i planer. No hem de perdre de vista les senyals del GR.

Arribarem a una bifurcació, agafarem el camí ample de l'esquerra que baixa fort passant al costat dels dipòsits municipals d'aigua i veurem diverses casetes. Al final de la baixada, veurem un pilar d'aigua, monòlit indicador de la canonada que duu l'aigua de la Vall fins a Montblanc. Girarem a la dreta, el camí és una pista ampla que ens portarà fins a l'entrada de la vall.

Veurem un altre indicador just en un pontet de pedra, és el camí cap a Rojals i que no hem d'agafar. Per anar cap a la cascada hem de continuar pel camí que seguíem i al cap de pocs metres traspassarem un petit torrent. Just al haver passat veurem un senderó a l'esquerra, l'agafarem i passarem pel costat de les runes d’un antic molí. Veureu que la gent s’ha fet pas per sobre les pedres caigudes. Seguirem el caminet i trobarem una altra bifurcació, el de la dreta porta a la Font de la Vall o de Jesús, el de l'esquerra s'enfila una mica i porta a l'anomenada Cascada de la Vall, petita caiguda d'aigua. Es tracta d'una cascada travertínica. Es poden observar les formes que ha fet l'aigua al passar els anys.

Si les pluges han estat escasses no hi haurà gaire aigua però es pot seguir veient la curiosa formació de les figures d'aquesta cascada.

De tornada podem fer-ho pel mateix camí per on hem vingut o bé fer una petita variant.

Quan tornem a ser al costat del pilar de pedra, en lloc de girar cap a l'esquerra (camí pel que haurem vingut abans), continuarem recte i quan el camí s'eixampla i baixa més fort per desembocar a la carretera de Rojals, agafarem un altre camí a l'esquerra, hi ha unes roques apilonades. Una mica més endavant s'ha d'agafar el camí de la dreta que va en direcció al petit turó que es veu al davant i que connecta amb el camí d'anada a Sant Josep. Continuarem fins a arribar al nucli de Montblanc.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA:

La Vall és un bell racó de la serra de Prades, d'una gran diversitat natural amb pinedes, una frondosa vegetació de ribera i nombroses fonts i rierols. L'ermita de Sant Josep és una petita àrea de lleure, hi ha vàries fonts, serveis i barbacoes. Per utilitzar aquestes instal·lacions s'ha de demanar permís a l'Ajuntament de Montblanc.

Al camí de Sant Josep trobarem el Celler Mas Foraster, empresa familiar on podem trobar uns molt bons vins. Es pot visitar el celler i degustar el seus productes. També es pot comprar vi.

Recomanacions:

Per realitzar aquest recorregut és imprescindible anar ben equipats, amb un calçat esportiu, roba d'abric en cas de venir a l'hivern i abundant aigua a l'estiu.

Per recordar:

S'ha de ser respectuós amb el medi, amb els animals i la vegetació per l'elevat interès ecològic i paisatgístic de la zona.

Les Muntanyes de Prades estan incloses dins del PEIN (Pla d'espais d'interès natural).

No s'han de llençar deixalles ni cap mena de residu.

No es pot acampar ni fer foc al bosc.

La propietat de la terra és tant pública com privada però la millora i manteniment d'aquest patrimoni és responsabilitat de tothom.

 

 

Accions del document