Resum 2017
16/01/2018
La Setmana Medieval, la Setmana Santa i les ànies van ser els moments de l'any de màxima activitat.
Com cada inici d'any, l’Oficina Municipal de Turisme de Montblanc presenta el balanç de les dades estadístiques recollides durant l'any acabat de finalitzar. El 2017 s'ha tancat amb uns magnífics resultats, que superen els de 2016 i els de 2015, que fins ara marcaven els millors de la història.
S'han atès 17.747 consultes, que suposen 63.901 que persones. S'observa que els darrers dos anys ha augmentat el nombre de grups atesos, un perfil de visitant que amb l'esclat de la crisi va baixar sobtadament.
Aquestes dades no fan altra cosa que confirmar Montblanc com una de les principals destinacions turístiques de l'interior de Catalunya, especialment en visitants de diverses hores.
L'activitat ha estat similar a la de l'any anterior, amb una baixada al juny que correspon al fet que durant la celebració de Brickània va fer molta calor i això va reduir el nombre de visitants.
D'altra banda, hi ha hagut dos moments de l'any amb un augment significatiu respecte 2016: l'agost, que va marcar la millor xifra dels darrers deu anys, i l'octubre, amb la celebració d'una edició de Clickània amb sis dies de durada.
Aquestes dades fan referència a l'activitat de l'Oficina de Turisme en dos espais diferents: fins al 30 de juny a l'espai tradicional a l'interior de l'antiga església de Sant Francesc, i a partir de l'1 de juliol a la nova ubicació de l'antic celler modernista.
Precisament s'ha fet una comparativa específica del segon semestre de 2017 respecte el mateix període de l'any anterior. L'increment en el nombre de consultes ha estat del 17%, xifra que justifica plenament el canvi d'ubicació.
La procedència dels turistes
La tipologia dels turistes que visiten Montblanc no varia gaire d'un l'any per l'altre. Les dades percentuals estan molt consolidades any rere any. És remarcable la recuperació dels turisme europeu que supera d'un punt l'espanyol.
Pràcticament tots els turistes arriben amb el seu propi vehicle per culpa dels dèficits crònics en transport públic que pateix la Conca de Barberà i que tenen una incidència directa en l'activitat turística. Per això, un any més, és insignificant el nombre de visitants que arriben amb tren o amb autobús de línia.
El mercat de proximitat, català, és hegemònic i segueix sent clarament el principal, amb un 72,7% del total (mig punt més que l'any passat). És un visitant fidel, que es manté tot l'any, més en forma d'escapada que d'estada, omple els esdeveniments i sens dubte és el pilar del sector turístic al municipi, tal com confirma el sector empresarial. Les comarques de Barcelona suposen el 50,9% i entre el camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre sumen el 28,9%. També cal destacar l'important tasca que suposa la relació amb la població local i comarcal que interactua amb l'Oficina de Turisme, un 10,9%.
El turista espanyol ha baixat significativament i ha suposat el 12,2% (1,2 menys). Com ve succeint els darrers anys, les quatre principals zones emissores de turistes segueixen sent el País Valencià (28,3%, ha pujat una mica), Madrid (ha passat del 16,9% al 13,6%), el País Basc (12,3%, ha pujat lleugerament) i Aragó (10,1%, s'ha mantingut).
El turisme estranger ha pujat del 14,4%, al 17,4€, una dada molt positiva que millora les dades més favorables registrades fins ara.
França, com sempre, ha estat el principal emissor de turistes estrangers i ha pujat fins les 1287 consultes (48,1% dels estrangers). Les zones d'on van arribar més turistes van tornar a ser la regió del Roina, Paris, Migdia – Pirineus, i el Llenguadoc. És molt important la incidència durant els mesos d'estiu del càmping Montblanc Park, especialitzat en públic familiar francès.
De la resta d'Europa, Holanda repeteix com el segon país que més visitants aporta (202 consultes), el Regne Unit es recupera (164 consultes), Alemanya baixa (149 consultes) i Bèlgica (141) pràcticament l'atrapa. Molt enrere queden Itàlia (73) i Rússia (69).
Com sempre, de la resta del món ha arribat un menor nombre de turistes. Els principals emissors han estat Estats Units, Argentina, Canadà i Austràlia.
Procedència de les consultes rebudes a l’Oficina de Turisme 2017
Font: Elaboració pròpia Oficina Municipal de Montblanc
On dorm el turista que visita Montblanc?
Cada any la xifra més alta és la dels turistes que dormen a casa seva, és a dir, els qui visiten Montblanc com a excursió d'unes hores. La dependència del turista de proximitat és absoluta, encara que la xifra percentual va baixant d'any en any, cosa que cal valorar positivament (un 64,2%, 0,8 punts menys que el 2016).
Dels qui estan fora de casa (en un allotjament turístic, segona residència o bé a casa de familiars o d'amics), un 6,8% estan de pas, en ruta i no tenen clar encara on dormiran.
La tradicional manca d'allotjament de Montblanc i la Conca de Barberà fa que els números de turistes allotjats a la comarca no puguin ser molt alts. Amb tot, la xifra puja any rere any i ha arribat al 10,4% del total. D'aquests, pernoctaven a Montblanc 1.279 consultes, un centenar més que el 2015 i el 2016, i 690 ho van fer al Càmping Montblanc Park.
Fora de la comarca, on s'allotgen més persones de les que utilitzen el servei de l'Oficina de Turisme és a Salou (4,1%), Tarragona (3%) i Cambrils (2%), unes xifres similars a anys anteriors.
Accions del document