Montblanc Medieval acaba el 2018 amb més de 21.000 seguidors a les xarxes socials
15/01/2019
L'Oficina de Turisme de Montblanc va tancar l'any 2018 amb més de 21.000 persones a la seva comunitat virtual a través de les diverses xarxes socials que gestiona amb la marca Montblanc Medieval.
L'any 2014 es va iniciar una aposta decidida per les xarxes socials com a mitjà de comunicació amb possibles visitants i, a la vegada, com a element d'interacció directa i efectiva amb un públic ampli configurat per convilatans, turistes que han estat al municipi i futurs visitants que encara no han pres la decisió d'anar a Montblanc.
En tancar el 2018, un any més, Facebook torna a ser la xarxa on hi ha un major nombre de seguidors, amb 13.078, a Instagram 5.150 i a Twitter 3.144. Aquestes són les tres xarxes on es treballa més intensament, amb publicacions cada dia de l'any i una intensa relació amb els usuaris.
Facebook /TurismeMontblanc
La pàgina de Facebook de Montblanc Medieval acabà l'any amb 13.078 seguidors, amb un increment de 1.200. La pujada té a veure amb les campanyes de promoció coincidint amb els grans esdeveniments que se celebren a Montblanc.
Cada dia sense excepció hi ha una salutació de bon dia als seguidors. S'utilitza una imatge que inspiri visites o escapades al municipi. Es tria d'Instagram entre totes les que es comparteixen amb l'etiqueta #montblancmedieval. Són imatges que reflecteixen l'actualitat: celebracions, festes, elements meteorològics, paisatges i, òbviament, patrimoni monumental. Cada mes se'n fan reculls i es convida als usuaris a votar-les. Precisament aquests dies es fa la tria de les millors imatges de l'any 2018.
La pàgina també serveix per a informar sobre aspectes relacionats amb el turisme i per a promocionar els esdeveniments que tenen lloc a Montblanc, estiguin o no directament organitzats per l'Oficina de Turisme. També s'hi poden trobar totes les notícies, igual que al web www.montblancmedieval.cat
El públic seguidor del compte de Montblanc Medieval a Facebook té unes característiques clares. És proper, català, principalment de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. És majoritàriament públic femení, el 69%. L'edat està prou repartida, però destaca el segment de 35 a 44 anys amb un 36% del total, per davant de 45 a 54 anys, amb el 22% i de 25 a 34, amb el 15%. Un perfil, doncs, que encaixa bastant amb el turista que visita Montblanc.
L'Oficina de Turisme també gestiona la pàgina de Terrània que va ser creada el 2014 i que se centra específicament en aspectes relacionats amb el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc i s'activa sempre un parell de mesos abans del festival.
Instagram @montblanc_medieval
A la xarxa de les imatges per excel·lència l'evolució del compte de Montblanc Medieval ha estat molt positiva. Aquest compte, estrenat el maig de 2016 ha passat de 3.381 a 5.150 seguidors al llarg de l'any 2018. El 57% són dones i més d'un 85% són de Catalunya.
Durant l'any, les 400 fotografies compartides han acumulat més de 163.000 «m'agrada», i s'ha arribat a una mitjana diària de més de 400 per foto.
Cada matí es publica una foto que mostra els atractius del municipi. Fotos de Montblanc, la Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta i Rojals, de patrimoni, de paisatges, detalls, panoràmiques, festes, esdeveniments, gent... Les imatges pretenen inspirar els seguidors i que es converteixin en un reclam per decidir fer una visita. Totes han estat realitzades per l'equip de l'Oficina de Turisme.
La foto amb més «m'agrada» de l'any fou la publicada el 28 de febrer on es veu la barana de Sant Jordi i el drac amb l'església de Sant Francesc al fons i on la protagonista és la neu. Obtingué 978 likes.
L'Oficina de Turisme promou l'ús de l'etiqueta #montblancmedieval per tal de projectar imatge de marca de la destinació. En estrenar-se el primer compte l'agost de 2013 hi havia 289 fotografies amb aquesta etiqueta. A l'inici de 2018 superava de llarg les 29.800 imatges compartides pels instagramers, i en acabar l'any eren 36.800. D'aquestes fotos cada dia se'n selecciona una que serveix per dir bon dia des de la pàgina de Facebook.
Una altra bona manera d'aconseguir dinamitzar el compte i l'etiqueta #montblancmedieval és amb l'organització del concurs de la Setmana Medieval, ja plenament consolidat entre els seguidors.
Twitter @TurMontblanc
El 2015 es va iniciar un impuls específic d'aquest canal que en els darrers dos anys ha tingut un important creixement. S'ha acabat l'any amb 584 publicacions (a l'octubre 58), 966.900 impressions (112.000 al març), i 21.357 visites (2.564 a l'abril).
Es va acabar el 2018 amb 3.144 seguidors, amb un increment al llarg de l'any de 423. El perfil dels seguidors és clarament de proximitat, amb un 70% de catalans, el 53% dels quals són homes.
Tradicionalment s'han compartit informacions relatives als esdeveniments principals de la vila, així com notícies. També es comparteix la mateixa foto que s'utilitza a Instagram per a dir bon dia, cosa que genera un bon nombre de “m'agrada”, de retuits i de mencions. En aquest darrer cas és molt important que es generin retuits i mencions des de pàgines amb milers de seguidors com pot ser Catalunya Experience, ja que ajuden a posicionar molt millor la destinació.
Precisament el tuit més exitós (TopTweet) fou el «bon dia» del 6 de febrer, una imatge de Rojals nevat que va tenir 5.997 impressions.
Reconeixement púbic de les xarxes socials de Montblanc Medieval
Coincidint amb la celebració de l'Any del Turisme Cultural l'experiència de Montblanc en quant a gestió de xarxes socials es va posar com a exemple en la 1a Jornada Tècnica de la marca Ciutats i Viles amb Caràcter organitzada per l'Agència Catalana de Turisme. Un reconeixement a la feina realitzada per l'equip de turisme en els darrers anys.
L'Oficina de Turisme publica missatges a les xarxes i al web de forma coordinada, es programen en funció de l'actualitat del moment i s'intenta variar en els temes centrals o els igers dels quals es comparteixen imatges.
Tot plegat és possible també gràcies als protagonistes de les xarxes socials: els usuaris. Ells proveeixen d'imatges de gran qualitat que donen mirades singulars i úniques d'un mateix element, fan comentaris, interactuen amb els “m'agrada” i les comparticions, i s'acaben convertint en prescriptors fiables de la destinació, ja que no deixen de recomanar.
Ja l'any 2015 el compte de Facebook va acabar amb més seguidors que habitants té el municipi i enguany s'espera poder doblar-ne la xifra. Respecte a les grans ciutats, Montblanc té l'handicap de no tenir tant volum de seguidors de convilatans, i resulta imprescindible teixir una xarxa real de potencials visitants.
Tot i això, el paper dels vilatans és molt important i han passat a desenvolupar una tasca clau en la promoció de Montblanc. Les imatges que comparteixen a Instagram donen una visió real i molt variada del municipi en tots els moments de l'any, a Facebook hi fan comentaris que poden ser profitosos per als possibles visitants, i a Twitter s'encarreguen de difondre missatges amb els retuits.
En total som una comunitat que supera els 20.000 membres gràcies als quals Montblanc Medieval es dona a conèixer en cercles on no s'hi pot arribar a través dels mitjans tradicionals.
Accions del document