L’Oficina de Turisme de Montblanc tanca un 2021 atípic

La pandèmia ha seguit condicionant l’activitat turística

18/01/2022

El 2020 l’esclat de la pandèmia de COVID-19 va condicionar l’activitat econòmica arreu del món, per tant, també el turisme i totes les dades estadístiques que s’acostumen a recollir i comentar. El 2021 ha continuat la crisi sanitària i l’activitat no s’ha estabilitzat. Això ha provocat que el recull de dades segueixi sent molt atípic.

Les consultes ateses

Fins el mes de maig no es van aixecar les restriccions de mobilitat que havien afectat molt negativament l’activitat turística. Els confinaments municipal i comarcal van fer que Montblanc no pogués rebre visitants. Les dades dels quatre primers mesos de l’any són insignificants. A partir d’aquell moment es va fer evident una lenta activació: va augmentar l’ocupació dels allotjaments i els restaurants, i es van incrementar les consultes a l’oficina de turisme i les visites a la vila.

Les xifres de l’any 2020 no es podien agafar com a referència. Tampoc les de 2021. Passar de les 3.907 consultes ateses a les 10.653, encara és una dada anecdòtica que no es pot relacionar amb 13.214 de 2019 i els anys precedents.

La temporada d’estiu va ser força positiva, amb 656 consultes al juliol, 1.425 a l’agost i 1.045 al setembre. Les dades de l’octubre són molt elevades i distorsionen la visió global. Van ser 5.110 consultes per la comptabilització de l’activitat durant la celebració de Clickània, amb una durada de sis dies.

En aquest sentit cal recordar que a causa de la pandèmia es va suspendre Brickània i que la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi es va celebrar amb una programació reduïda i amb confinament comarcal.

Es van poder celebrar, tot i que amb algunes limitacions, Terrània, Clickània, i les activitats de #Safrània365 i de Viu Montblanc en família!.

La procedència dels turistes

Tal com va passar l’any anterior, els visitants i turistes van ser majoritàriament de proximitat. Un 80,7% de les consultes ateses a l’Oficina de Turisme de Montblanc foren realitzades per persones de Catalunya.

A l’estiu, però, es va detectar un increment de turistes espanyols (13,8% al llarg de l’any) molts dels quals s’allotjaven a Montblanc i la Conca de Barberà. El turisme europeu i de la resta del món (5,5%) pateix molt les limitacions de mobilitat i ni tan sols el francès, tradicionalment molt important, ha tingut unes dades significatives.

Un any més, la destinació ha estat molt valorada per la tranquil·litat, els espais naturals, el producte de proximitat i les visites culturals.

Les visites guiades

Les xifres de visites guiades tampoc no es poden considerar significatives, ja que l’activitat turística no s’ha estabilitzat. Tanmateix la xifra de 2.642 persones acompanyades pels Guies de Montblanc es pot considerar satisfactòria.

L’any 2020 es van deixar de fer les visites en grup i les escolars. El 2021 només s’han recuperat les visites de grup, però a un ritme molt baix, pràcticament no n’hi ha hagut: només 19 sortides acompanyant 223 persones.

Les visites individuals es van adaptar a la situació de pandèmia l’any anterior amb limitacions d’aforament. A la tradicional visita monumental enguany s’hi ha sumat una visita per a famílies amb nens, l’Explora Montblanc.

La monumental l’han realitzada 1.842 persones en les 217 sortides que s’han fet. L’agost va ser el moment de màxima activitat amb 487 persones en 44 sortides. Aquesta visita s’ofereix cada dia a les 11 del matí, però a l’estiu es va doblar molts dies.

La nova visita en família Explora Montblanc ha tingut una estrena molt positiva amb 577 persones acompanyades en 65 sortides. Aquesta visita s’ofereix a 2/4 d’11 cada dia durant l’estiu i a partir de l’inici del curs escolar els caps de setmana i festius.