L’Oficina de Turisme de Montblanc presenta la nova visita guiada familiar «Explora Montblanc»

Es farà cada dia d’estiu a les 10,30h i a partir de la tardor els caps de setmana i festius

22/07/2021

El dilluns 12 de juliol ha estat la data escollida per iniciar les noves visites guiades adreçades a públic familiar, una de les novetats que presentarà l’Oficina de Turisme de Montblanc durant aquest 2021.

Es tracta d’una proposta que s’afegeix a la visita monumental que cada dia es pot fer a les 11h del matí i que es va començar a oferir l’estiu passat, adaptada a les recomanacions sanitàries.

Durant l’estiu s’oferirà cada dia de la setmana i a partir de l’inici del curs escolar els caps de setmana i els festius. El preu per és de 8€ per a majors de 14 anys, de 4€ entre 7 i 14 anys i gratuïta per a menors de 6 anys.

A començament d’any es va iniciar la definició i estructuració de la nova visita. Una tasca encarregada a l’historiador montblanquí Àlex Rebollo, especialitzat en la gestió cultural i del patrimoni, i guia de Montblanc.

La nova visita porta per nom «Explora Montblanc» i incideix més en el «com» s’explica que en el «què» s’explica. La singularitat ve donada per un discurs més proper i accessible, no tan centrat en fets històrics o la importància d’aquests sinó en la difusió de curiositats o singularitats de la vila, mirant de contraposar-les amb referents actuals.

Amb un llenguatge distès, fonamentat, proper i inclusiu es pretén fer èmfasi en recursos o elements que poden resultar més atractius per a infants i joves com el ric bestiari de l’enteixinat gòtic de l’església de Sant Miquel, la llegenda de Sant Jordi o la del gegant adormit.

Per a propiciar l’experimentació i la descoberta per part del visitant tots disposaran d’una eina que facilita l’observació: uns binocles. El discurs es complementarà amb un dossier amb materials gràfics que permetrà de forma didàctica anar assimilant conceptes a partir d’imatges.

Els Guies de Montblanc han rebut una formació específica sobre la nova visita i durant els mesos de maig i juny es van fer proves pilot que van ser avaluades per les famílies participants. El resultat final, doncs, es fruit d’una col·laboració entre l’Oficina de Turisme, els Guies de Montblanc, l’Àlex Rebollo i les famílies que van donar la seva opinió.

 

El perquè de la nova visita

El temps de pandèmia ha servit per reflexionar sobre la gestió turística de les destinacions, el paper de les oficines de turisme, el sector privat i l’evolució en les tendències dels consumidors turistes.

En el cas de Montblanc és evident que s’ha convertit en un referent del turisme en família i de proximitat gràcies a esdeveniments de prestigi. Començant per la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, una festa de gran tradició i que ha servit de model per anar generant propostes d’èxit com els festivals Terrània, Clickània i Brickània i les activitats emmarcades a la programació de #Safrània365 i Viu Montblanc en família.

L’anàlisi de la situació va fer veure que fora d’aquestes dates concretes és molt poca l’oferta turística per a viure experiències singulars en família. Montblanc té un escenari que convida a que hi passin coses, però per als més petits una passejada pel nucli medieval un dia qualsevol els pot resultar «un avorriment».

Per posar remei a aquesta evidència enguany s’han desenvolupat dues iniciatives. Una és «Explora Montblanc» que ara es posa en marxa. L’altra és una visita sense guia amb el suport de material gràfic que està previst presentar a finals d’any, un projecte inclòs en l’operació La història fa turisme que coordina l’Ajuntament de Montblanc dins del PECT TurisTIC en família que lidera la Diputació de Tarragona.