Es frenen el nombre de visites guiades a Montblanc durant el 2019

Hi ha hagut 12.491 usuaris del ventall de visites que ofereix l'Oficina de Turisme de Montblanc.

13/01/2020

A Montblanc l'any 2019 s'ha tancat amb unes xifres turístiques molt condicionades per la climatologia. La calor dels mesos d'estiu i la pluja coincidint amb esdeveniments ha suposat una davallada en el nombre de consultes a l'Oficina de Turisme de Montblanc i també ha repercutit en el nombre total d'usuaris de les visites guiades. A aquest aspecte s'hi ha afegit la inestabilitat política, que ha frenat el nombre de grups atesos, especialment d'escolars.
Un total de 12.491 visitants han gaudit de les explicacions dels Guies de Montblanc. Respecte l'any passat, ha pujat el percentatge dels que han fet la visita individual (bàsicament de cap de setmana), que han estat el 51,6%, el 25,1% eren grups d'adults i el 23,3% eren escolars.
Malgrat la davallada, es pot considerar que Montblanc té un públic fidel al qual s'hi suma aquell qui valora la possibilitat de descobrir el patrimoni i la història de la mà d'un grup de guies consolidat i que acumula experiència i prestigi.


Visites individuals
Les visites individuals s'ofereixen principalment el cap de setmana. S'han acompanyat 6.442 persones, una xifra molt similar a la d'anys anteriors que fou de 6.686 (2018), 6.864 (2017) i 5.090 (2016). Existeixen quatre tipus de visita: la clàssica visita monumental, que des de 2000 es fa cada dissabte i diumenge i que segueix tenint una gran acceptació entre el públic; la visita gastronòmica, que des de 2011 combina la visita a la muralla i les esglésies amb dos tastets gastronòmics acompanyats de vi de la DO Conca de Barberà; la visita a les pintures rupestres en una excursió des de Rojals; i la visita a les torres de la muralla i el pas de ronda cada cap de setmana i que té dues variants a l'estiu (nocturna i en francès). A aquestes s'hi afegeix la visita lliure a la muralla que s'ofereix per Setmana Medieval, Clickània i, des de 2018, els dies feiners de juliol i agost.


Visites de grup a la carta
Un cop recollides les xifres de l'any passat, es confirma que el 2018 fou un any excepcional. El 2019 ha resultat ser més semblant a anys precedents i es van acompanyar 148 grups (154 el 2017, 149 el 2016 i 106 el 2015).
Aquesta variació també es pot veure en la xifra global de persones acompanyades en grup que ha estat de 3.134 (4.145 el 2018, 3.317 el 2017, 3.128 el 2016, i 2.545 el 2015).
En aquest cas, el ventall temàtic per a grups és ampli tant pels continguts com per l’orientació a públics diversos. Des de l'any 2006 s'inclou la possibilitat de combinar la visita amb el dinar. Els mesos de major activitat van d’octubre a maig.
Els grups són d'una mitjana de 21 persones, una xifra idònia per a poder donar un servei acurat, on es valora la proximitat entre guia i visitant.


Visites escolars
Com en el cas de les visites de grups, l'activitat se centra en uns pocs mesos, principalment març, abril, maig, juny, octubre i novembre. En els darrers anys s'ha consolidat la reformulació dels continguts de les visites i actualment el ventall de visites escolars és prou ampli per poder atendre alumnes de totes les franges d'edat des de pre-escolar fins a Batxillerat.
Les xifres finals també han baixat respecte un excel·lent 2018, amb 139 grups acompanyats, és a dir 2.915 escolars. En aquest cas, a la tardor s'ha vist una certa influència de la situació política convulsa que viu el nostre país.


Els factors d'èxit de les visites guiades a Montblanc
Després de molts anys amb xifres entre els 6.000 i 7.000 visitants, l'any 2014 es va superar la barrera dels 10.000, l'any 2018 es va passar per primer cop de 15.000, i com s'ha dit el 2109 ha tancat amb una davallada.
Tanmateix, les visites guiades s'han convertit en un element que ajuda a desestacionalitzar l'activitat turística de Montblanc, s'ha convertit en un motiu per visitar el municipi i segueix complementant les visites d'aquells que arriben per qualsevol altra raó.
Les visites guiades a Montblanc tenen un model de funcionament molt singular i sovint és posat com a exemple de dinamització local. Diversos agents es comprometen per generar prestigi, reconeixement i confiança entre turistes i agents organitzadors en base a la qualitat del contingut i la metodologia.
A banda de les tasques de definició de continguts, promoció i coordinació que es fan des de l'Oficina de Turisme, el paper principal és dels Guies Turístics de Montblanc, un col·lectiu dinàmic, format i motivat que aporta al marc monumental el valor afegit de poder interpretar i comprendre tot allò que es veu. També cal destacar la importància de comptar amb la implicació dels restaurants col·laboradors, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i la parròquia de Santa Maria.
De cara a aquest any 2020 s'incorpora el Museu del Pessebre de Catalunya al ventall de propostes de visita guiada tant per a grups com per a escolars.