Llegenda de Sant Jordi

La gran llegenda montblanquina la recollí el costumista català Joan Amades que situà la lluita de Sant Jordi amb el drac davant mateix les muralles de Montblanc.

Temps era temps que un drac ferotge atemoria els voltants de Montblanc. Devorà els animals de pastura fins al punt d'amenaçar la integritat dels pobladors de la vila. Per tal d'evitar l'atac de la bèstia es decidí lliurar-li cada dia un montblanquí. Es va fer un sorteig entre la població, inclosa la família reial, i la sort volgué que la persona triada fos la filla del rei. Quan es disposava a ser engolida pel drac aparegué un cavaller i la salvà ferint de mort al drac. Era Sant Jordi. On el drac vessà la seva sang hi nasqué un roser amb roses vermelles. Des d'aleshores es manté la tradició catalana per la qual els homes lliuren una rosa a la seva estimada.

Anualment, coincidint amb la diada de Sant Jordi (23 d'abril), s'organitza la Setmana Medieval de Montblanc. Durant dos caps de setmana la vila reviu el seu passat medieval i als carrers, places i torres de la muralla llueixen les banderes i estendards senyorials. Se celebren multitud d'actes que transporten el públic assistent a l'edat mitjana: la representació de la llegenda de Sant Jordi, les escenes de la vida quotidiana, el sopar medieval, una trobada de foc, el mercat medieval, l'escenificació de les Corts Catalanes, etc.

La Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha esdevingut el gran aparador de Montblanc. Per la seva fidelitat i rigor històrics, varietat d'actes i projecció exterior ha estat declarada Festa d'Interès Turístic Nacional a Catalunya i a l'Estat Espanyol.

 

Coneix més sobre Joan Amades aquí