Curiositats

Sabies que hi ha existència de pintures rupestres?
Al paleolític la zona de muntanya del terme de Montblanc ja estava habitada. Han arribat als nostres dies pintures rupestres que han estat declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Sabies que Montblanc fou pas de les tropes d'Hanníbal?
Entre els segles IV i I aC, al Pla de Santa Bàrbara hi hagué un poblat iber, que se suposa que veié passar les tropes d'Hanníbal amb els seus elefants en el seu trajecte cap a la conquesta de Roma (218 aC).

Sabies que la vila tingué tres noms al llarg de la història?
Montblanc ha tingut tres topònims al llarg de la història. Cap al 1080 es comença a poblar Duesaigües, prop de la confluència dels rius Francolí i d'Anguera, indret que passarà a dir-se Vila-salva a partir de 1155 i que esdevindrà una vila reial. L'any 1163 es trasllada la població cap a l'actual ubicació i s'adopta el nom de Montblanc.

Sabies que el topònim de Montblanc té un significat?
El topònim de Montblanc (Montis Albis) no fa referència ni a muntanya nevada ni a muntanya calcària. Adopta aquest nom com a sinònim de muntanya verge de vegetació, pròpia del tossal argilenc del Pla de Santa Bàrbara.

Sabies que montblanquins anaren a les conquestes de València i Mallorca?
Tropes montblanquines acompanyaren Jaume I en la conquesta de Mallorca i València. A València es donà el nom de Montblanc a un carrer o barri en agraïment a la seva contribució.

Sabies que Sant Francesc d'Assís estigué a la vila?
El convent de Sant Francesc de Montblanc és un dels més antics de Catalunya, després dels de Barcelona i Girona. La tradició diu que Sant Francesc d’Assís passà per la vila.

Sabies que l'11 de gener de 1284 es constituí el municipi?
Pere II constituí el municipi el 1284, que es perllongà, amb algunes modificacions, fins al Decret de Nova Planta (1714).

Sabies que se celebraven fires i mercats?
Es concedí el privilegi de celebrar mercats i fires en dues ocasions, el 1281 i 1297.

Sabies que Montblanc té un dels escuts més antics?
Montblanc té escut propi des de 1287, quan pel tractat d’Oloron es permeté que cinc poblacions del regne creessin els seu propi segell. Junt amb Montblanc foren Barcelona, Osca, Lleida i Cervera.

Sabies que Jaume II fou el monarca més montblanquí?
A Jaume II se’l coneix com el monarca més montblanquí de tots per l’impuls que donà a la vila.

Sabies que Martí I fou Duc de Montblanc?
Joan I va concedir el títol de Duc de Montblanc al seu germà Martí el 16 de gener de 1387. Com a títol finirà el 1396.

Sabies que Montblanc fou la setena població de Catalunya?
Manquen dades de població del moment de fundació, creixement i esplendor de la vila. Les primeres dades són de finals del segle XIV, quan ja s’iniciava el declivi. Són els fogatjaments realitzats els anys 1365 i 1380, confeccionats amb una finalitat eminentment fiscal. Aleshores Montblanc era la setena població de Catalunya, darrere de Barcelona, Lleida, Tortosa, Girona, Tarragona i Puigcerdà.

Sabies que se celebraren Corts Generals de Catalunya?
Els monarques escolliren Montblanc per reunir-hi Corts Generals de Catalunya en quatre ocasions:
• 1307 a l’església de Sant Miquel, convocades per Jaume II.
• 1333 a l’església de Santa Maria, convocades per Alfons III.
• 1370 a l’església de Sant Miquel, convocades per Pere III.
• 1414 al convent de Sant Francesc, convocades per Ferran d’Antequera.

Sabies que es convocaren altres Corts?
El 1640, Felip III (IV de Castella) projectà convocar unes altres Corts a Montblanc. Per diverses raons no arribaren a celebrar-se mai.

Sabies que s'acollí el Parlament General de Catalunya?
Durant l’interregne i abans del Compromís de Casp (10 de setembre de 1410) l’església de Sant Miquel acollí el Parlament General. No van acabar la seva feina per causa de la pesta, que comportà una minsa assistència. Es prorrogà a Barcelona i posteriorment a Tortosa, on s’escolliren els compromissaris catalans que acudirien a Casp a escollir el nou monarca de la Corona.

Sabies que la parròquia tenia un plebà?
Des del segle XV el rector de la parròquia de Santa Maria de Montblanc rep el tractament de plebà. Actualment només n’existeixen dos més: a Oliva (la Safor) i Ontinyent (la Vall d’Albaida).

Sabies que la vila patí assalts, saquejos i destruccions?
Montblanc, al llarg de la seva història, ha patit molts assalts, saquejos i destruccions. Algunes de les més cruentes tingueren lloc al segle XVII, després de la revolta dels Segadors, i sempre foren protagonitzades per tropes castellanes:
• 30 d’agost i 23 de setembre de 1642: primer l’exèrcit castellà de 8.000 homes arribà per “refrescar” i acabà saquejant el poble i atemorint la població. Posteriorment, en el pas de Tarragona a Lleida, tornaren a assaltar i saquejar la vila en el que s’anomenà “la general crema”, en què es malmeteren els arxius municipals, de la parròquia i de l’hospital de Santa Magdalena.
• 29 de setembre de 1649: 7.000 soldats d’infanteria i 3.000 cavalls atacaren la vila, ja que tropes franceses s’havien fortificat a l’església de Santa Maria.
• Març de 1651: hi hagué un setge que culminà el 16 de juliol, quan les tropes castellanes enderrocaren part de l’església de Santa Maria (la façana gòtica), i diverses torres i trams de la muralla.

Sabies que hi hagué una explosió demogràfica?
La segona meitat de segle XVIII comportà una explosió demogràfica, causada pel desenvolupament agrícola de la vila. Arriben molts nouvinguts i la població creixé prop d’un 300% en el transcurs de la centúria.

Sabies que hi nasqué fra Magí Català i Guasch?
A Montblanc hi nasqué fra Magí Català i Guasch (1761- 1830), missioner a la costa oest de Nord-amèrica (des de Califòrnia a Canadà). En honor seu una illa situada davant de Vancouver es diu Català Island.

Sabies que la recuperació econòmica arribà al segle XIX?
El progrés econòmic del segle XIX provoca que es refacin cases en mal estat i se’n construeixin de noves. Es passà de 625 cases l’any 1833 a 1.189 l’any 1897.

Sabies que el 1860 tingué el màxim històric de població?
El terme de Montblanc arribarà al màxim històric de població el 1860 amb 6.628 habitants, durant el període anomenat de la Febre d’Or produïda per la vinya.

Sabies que s'enderrocaren arcs i portals?
Per tal de poder-hi transitar els carros, cada vegada de major càrrega, entre els anys 1855 i 1865 es destruïren els arcs que cobrien part del carrer Major, ja que en dificultaven el trànsit. També s’enderrocarien els dos portals situats a cada extrem del carrer Major, el de Sant Francesc i de Sant Antoni.

Sabies que es renovà el servei d'enllumenat i gas?
L'any 1878 s'estrenà un nou servei d'enllumenat de gas.

Sabies que es declarà Conjunt Monumental i Artístic?
El 26 de setembre de 1947 Montblanc fou declarada Conjunt Monumental i Artístic.

Sabies que Josep Tarradellas visità Montblanc?
El 30 de setembre de 1978 el president Josep Tarradellas visità Montblanc.

Sabies que la llegenda de Sant Jordi se situa a Montblanc?
El costumista Joan Amades recull la tradició segons la qual Sant Jordi matà el drac a Montblanc. Per aquest motiu cada any, des de 1987, se celebra la Setmana Medieval de Sant Jordi, amb actes i representacions centrades en l’època medieval.

Sabies que anualment se celebra un ple medieval?
Cada any, durant la Setmana Medieval de Sant Jordi, se celebra un Ple Municipal en què els regidors van vestits amb la tradicional gramalla i porten un espasí, símbols de l’autoritat municipal i en record d’un antic privilegi.

Sabies que Montblanc té himne propi?
Des del 10 de setembre de 2000 Montblanc té himne propi, obra del músic i compositor montblanquí Josep M. Amorós i Bayer.