Que fer?

  Ruta a peu

Montblanc Natura

Fotografia de la ruta
Distància:
Diverses
Inici recorregut:
Ermita de Sant Josep
Què es pot veure:

Tres itineraris circulars amb punt d'inici i final a l'ermita de Sant Josep molt propera al nucli de Montblanc:

Itinerari Tossal Gros - Serra de Miramar

Itinerari del Barranc de la Pasquala

Itinerari de la Font de la Ceba

Descarrega't el mapa a la pestanya "Documentació" o fent click aquí

Fotografia de la rutaFotografia de la ruta

El municipi de Montblanc, amb una extensió de 9.112 hectárees, presenta més d'una tercera part de superfície protegida repartida entre els espais naturals protegits de les Muntanyes de Prades i el Tossal Gros de Miramar.

S'han senyalitzat diverses rutes que es poden realitzar tant a peu com en bicicleta. El seu recorregut ens permet gaudir i conèixer millor el nostre entorn natural més proper, així com la riquesa patrimonial que conté.

Us animem a que les realitzeu!

Sant Joan, el Barranc de la Pasquala i el roquer del Penitent

Sortim de Sant Josep en direcció a Montblanc,i prenem el camí que porta a l’ermita de Sant Joan. Aquest tram coincideix amb un tram del GR-175 que també forma part de la ruta del Cister. Passem per l’ermita i continuem per la pista fins agafar un sender en direcció a la carena que passa vora al poblat visigòtic de Miravet. Creuem el tallafoc i ens endinsem en el barranc de la Pasquala a través d’una interessant zona forestal de bosc vell. Continuem el descens fins a la casa de la Pasquala. La ruta segueix per un corriol que passa al costat de la cova del Lladre i ressegueix la zona d’escalada del Penitent. Al final del barranc de la Pasquala ens desviem pel camí del barranc de la Coma de l’Alandó, fins que trobem el GR-171, que ens mena de nou fins a Sant Josep.


Itinerari de la font de la Ceba

Ruta circular ideal per fer a peu i, tot passejant, anar descobrint el paisatge més immediat de la vila de Montblanc i el riu Francolí. Sortim de Sant Josep en direcció a Montblanc, travessem el barri de Sant Joan i agafen el camí que discorre entre mig de finques agrícoles, fins el barranc de Sant Joan. Continuem fins al mas de Carlons i d’allà fins a trobar el riu Francolí, a la font de la Ceba (inicis s. XX), un popular lloc de trobada per anar a berenar als estius. El retorn a Montblanc el realitzem per l’antic camí a l’Espluga de Francolí, paral·lel al curs del riu. Arribem a Montblanc pel pont Vell (s. XII), travessem la vil·la en direcció al sud fins retornar a l’ermita de Sant Josep.


Circular per Lilla, Prenafeta i la serra Carbonera

Ruta circular que pot sortir de Prenafeta o Lilla, que s’enfila a la serra Carbonera i la travessa pel GR-7 passant pel llogaret despoblat de la Barceloneta. Es retorna a l’origen per un camí que comunica les dues pedanies entre cultius de cereal i fruiters de secà.

 

Ruta del Tossal Gros de Miramar

Recorregut circular entre les pedanies montblanquines de Lilla, Prenafeta i la Guàrdia dels Prats al vessant oest de la Serra de Miramar.
La ruta comença a Montblanc, des d’on ens dirigim cap a la pedania de Lilla i d’allà continuem cap a l’estret de la Riba baixant en direcció a Vilaverd, tot contemplant les panoràmiques de la vall del Francolí. Tornem a pujar fins al coll de Lilla de la N-240, punt des del que es divisa tot el camp de Tarragona.
Es continua en direcció Prenafeta i d’allà cap a Montblanc, passant per la pedania de La Guàrdia dels Prats. És la zona de la ruta amb menys dificultat i amb terreny favorable.
En el recorregut es poden apreciar la diferència entre les zones amb predomini de conreus i la zona de la Serra de Miramar amb el predomini de boscos i zones d’arbustos que marquen l’efecte dels incendis en el passat.

Per realitzar aquest recorregut és imprescindible anar ben equipats, amb un calçat esportiu, roba d'abric en cas de venir a l'hivern i abundant aigua a l'estiu.

Recorda:
S'ha de ser respectuós amb el medi, amb els animals i la vegetació per l'elevat interès ecològic i paisatgístic de la zona. Les Muntanyes de Prades estan incloses dins del PEIN (Pla d'espais d'interès natural).
No s'han de llençar deixalles ni cap mena de residu.
No es pot acampar ni fer foc al bosc.
La propietat de la terra és tant pública com privada però la millora i manteniment d'aquest patrimoni és responsabilitat de tothom.